Deel I. 2017 De volgende stap in onze reis naar 2020

2De HAN in vogelvlucht

2.1. Wij zijn de HAN!

Fotograaf: Eric Scholten

Met ruim 35.000 studenten uit binnen- en buitenland en ruim 3.500 medewerkers behoort de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen tot de grootste en meest toonaangevende hogescholen van Nederland. Vanaf onze campussen in Arnhem en Nijmegen verzorgen wij met 17 instituten 64 voltijd-, deeltijd- en duale bachelor- en 18 masteropleidingen, gericht op gezondheid, economie, management, educatie, techniek, life sciences en sport. Daarnaast bieden we 14 Associate degrees en circa 300 cursussen en trainingen aan. In nauwe samenwerking met het werkveld leggen we ons met 36 lectoraten, 7 centres of expertise en vele professionele leergemeenschappen toe op actueel onderzoek, kennisinnovatie en -valorisatie. Deze synergie heeft de afgelopen jaren geleid tot stijgende tevredenheidscores, een gezonde groei en een sterkere binding met onze omgeving.

2.2. Organogram

De Stichting Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft Arnhem als statutaire vestigingsplaats. Onder de Stichting Hogeschool van Arnhem en Nijmegen valt HAN Holding BV. In HAN Holding BV is HAN Flex BV ondergebracht, dat concerndiensten en personeelsdiensten verleent ten behoeve van de HAN. De Stichting Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is de enige aandeelhouder van HAN Holding BV. Het College van Bestuur van de HAN is als directie belast met het bestuur van HAN Holding BV.

In deel II, Governance, vindt u een verdere toelichting op onze organisatie.

2.32017 in cijfers

Studenten

33.791bachelorstudenten

Percentage tevreden studenten
76%

29.217voltijdstudenten
4.165deeltijdstudenten

409duale studenten
1.219masterstudenten

Medewerkers

3.546medewerkers
2.785fte

78%medewerkertevredenheid
4,8%ziekteverzuim

Opleidingen

64bacheloropleidingen
18masteropleidingen
14associate degrees

Onderzoek

36lectoraten
7centres of expertise

Financieel

€ 318 miljoenomzet

2.4Tijdbalk

Januari

Gastcollege Ronald Plasterk

In januari heeft toenmalig minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk, voor studenten van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek een gastcollege verzorgd. Dit gastcollege maakte onderdeel uit van de professionele leeromgeving van deze opleiding.

Januari

HAN Lean Event 2017

Op 26 januari vond het HAN Lean Event 2017 plaats. Deze jaarlijks terugkerende bijeenkomst op de HAN campus in Arnhem wordt al 9 jaar lang goed bezocht, door bedrijven en instellingen uit de regio die geïnteresseerd zijn in procesverbeteren en samenwerking met het HAN Lean-QRM Centrum. Naast inspirerende sprekers over actuele thema's, laten de studenten van de HAN minor World Class Performance/ Lean Management zien hoe zij de partnerbedrijven van HAN Lean-QRM Centrum hebben geholpen in het verbeteren van hun productie of bedrijfsvoering.

Februari

Global Student Challenge

Maar liefst 140 studenten van 20 verschillende hogescholen en universiteiten waren begin februari bij de HAN betrokken in de regionale finale van de Global Student Challenge die mede georganiseerd werd door het KennisDC Logistiek Gelderland van HAN-lector Stef Weijers. De studenten kwamen uit Duitsland, België en Nederland en namen deel aan de regionale voorrondes.

Februari

International Week

Van 7 t/m 9 februari vond de vijfde 'International Week' van de HAN Faculteit Gezondheid, Gedrag en Maatschappij plaats. Meer dan 1.200 tweedejaars studenten volgden de hoorcolleges en workshops van 125 (inter)nationale sprekers. Het thema dit jaar was 'Migration, Sense of Belonging'. Een actueel thema rondom vluchtelingen én een historisch thema, want migratie is van alle tijden.

April

City deal ‘Kennis maken in Nijmegen’

Bestuurders van de HAN, de Radboud Universiteit en de gemeente Nijmegen hebben op 5 april een belangrijke intentieverklaring getekend. Samen gaan zij de landelijke city deal 'Kennis Maken' tot een lokale uitvoeringsagenda uitwerken. Het doel van de city deal 'Kennis Maken' (pdf) is dat gemeenten, universiteiten en hogescholen samen maatschappelijke vraagstukken in steden gaan aanpakken, in dit geval die van Nijmegen.

Mei

Toekomstgerichte Smart Region

In een warm Albertinumklooster kwamen op 17 mei lectoren, onderzoekers, opleiders, studenten en een enkele partner bijeen voor een eerste evaluatie van onderzoeksprojecten rondom het zwaartepunt Smart Region: hoe werken we samen aan een regio waar het goed leren, werken, wonen en recreëren is? 

Mei

Ruim driekwart van HAN-studenten tevreden tot zeer tevreden over opleiding

In het studiejaar 2016-2017 ligt de tevredenheid van de studenten van de HAN over hun opleiding op hetzelfde niveau als in 2016. Gemiddeld genomen is 76% van de studenten aan de HAN (zeer) tevreden over de studie. Dit blijkt uit de op 18 mei gepubliceerde resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE), editie 2017.

Juni

HAN-studenten winnen FFP Student Award 2017

Op 8 juni hebben 3 HAN-studenten Financieel Services Management (FSM) de prestigieuze 'FFP Student Award 2017' gewonnen. Michel Hardeman, Sander van der Miesen en Bianca Kuipers zijn de winnende studenten en zij mogen in oktober naar het internationale Financieel Planners Congres in de Amerikaanse staat Nashville.

Juni

Studenten HAN Huntu winnen zesde snelkookpanweekend

In het weekend van de Ondernemende snelkookpan op 10 en 11 juni gingen twintig hogeschoolmedewerkers en 6 studenten aan de slag met het uitwerken van ondernemende ideeën. Het team van HAN Huntu kwam als winnaar uit de bus. HAN-docent Ank Greijmans en haar studenten uit het Caraïbische gebied hadden het hele weekend gewerkt aan het aanscherpen van de propositie om studenten uit de Antillen beter te begeleiden naar een hbo-diploma in Nederland.

Juni

HAN zwaait eerste succesvolle ‘schakelaars’ uit

Studenten die elkaar feliciteren met hun topprestatie. Trotse docenten, familieleden, vrienden en mentoren. De reden van deze feestelijkheden? De eerste lichting vluchtelingstudenten van het Taal- en Schakeljaar aan de HAN ontving op vrijdag 30 juni hun certificaat en sloot zo het studiejaar 2016-2017 af.

Augustus

Arnhem Studiestad

Wat zijn de leukste plekken om een concert of voorstelling te bezoeken of een biertje te drinken? Hoe kom je aan een kamer? Waar moet je zijn om te sporten? En welke leuke evenementen staan er gepland? Dit en meer is te vinden op de nieuwe website Arnhemstudiestad.nl, die tijdens de gezamenlijke introductiedag van de hogescholen in Arnhem van start is gegaan.

Augustus

HAN Prijs 2017

Elk jaar wordt tijdens de opening van het studiejaar de HAN Prijs uitgereikt. Zo ook op 31 augustus jl. toen Jolanda Arends de HAN Prijs 2017 won. Volgens haar studenten en de jury van de HAN Prijs verdiende zij de titel 'Studieloopbaanbegeleider van het jaar'. Aan deze prijs is een bedrag van € 2.500,- verbonden.

Augustus

HAN Idee van het Jaar 2017

Ook de prijs HAN Idee van het Jaar werd tijdens de opening van het studiejaar uitgereikt. Uit drie genomineerde ideeën heeft de jury van de HAN Ideeënbus één winnaar gekozen, namelijk Digital Badges van Dimitry van Toorn.

Oktober

HAN Knowledge Tour met André Kuipers

Op 2 oktober 2017 sprak André Kuipers over zijn ervaring in de ruimte en hoe kwetsbaar de aarde werkelijk is. De avond stond in teken van duurzaamheid.

Oktober

Nationale Onderwijsweek

Nijmegen was dé place to be tijdens de Nationale Onderwijsweek 2017, die in de eerste week van oktober plaatsvond. Verschillende (onderwijs)partijen in de stad, waaronder de HAN, hadden gezamenlijk een gevarieerd festivalprogramma samengesteld, gevuld met inspirerende activiteiten voor leerlingen, studenten, docenten, ouders en bestuurders. Het thema van de week was Gelijke kansen. Jip Sanders en Anne Puck de Boer, studenten van de Faculteit Educatie, hebben van een aantal evenementen in deze week leuke impressiefimpjes gemaakt.

Oktober

Nieuwe ontmoetingslocatie HAN Sport en Bewegen

HAN Sport en Bewegen heeft op 11 oktober haar nieuwe ontmoetingslocatie geopend in het Gymnasion in Nijmegen. Het sportinstituut van de HAN heeft het gebouw 'toekomstproof' ontworpen: het gebouw is uitgerust met de meest moderne faciliteiten en is gehuisvest midden in het sporthart van Nijmegen bij het Radboud Sportcentrum van de gelijknamige universiteit.

December

Eerste resultaat project Sneldiagnostiek klaar voor de markt

De innoverende kracht van studenten en onderzoekers van het project Sneldiagnostiek heeft een marktwaardig product opgeleverd dat veel belangstelling trok op de internationale beurs Medica in Düsseldorf. Het product is een LFA-reader (lateral flow assays), ontwikkeld samen met Wageningen University & Research (WUR) en door het Duitse bedrijf Scienion gelanceerd op een van de meest toonaangevende beurzen voor gezondheidszorgtechnologie. Dit project is exemplarisch voor hoe de HAN samen met studenten, onderzoekers en externe partners wil ontwikkelen en innoveren.

Volgende3Bestuurlijke terugblik op 2017