Hoogtepunten in 2018

Met meer dan 35.000 studenten uit 75 landen en ruim 3.700 medewerkers gebeurt er op onze campussen in Arnhem en Nijmegen natuurlijk elke dag iets bijzonders! Toch is het ons gelukt om voor dit Jaaroverzicht 2018 er per maand een aantal pareltjes uit te kiezen.

Januari

Gelders plan voor leven lang ontwikkelen in de techniek

8 januari 2018 - Een groot aantal Gelderse private en publieke partners in de techniek, waaronder de HAN, hebben eind december de intentieverklaring ‘Arbeidsmarkt – Leven Lang Ontwikkelen in de Techniek’ aangeboden aan gedeputeerde Michiel Scheffer. Inzet is het verbeteren van de arbeidsmarkt en het leven lang ontwikkelen in de techniek.

Studenten HAN Sport en Bewegen innoveren voetbal op campus KNVB

15 januari 2018 - Studenten van HAN Sport en Bewegen gaan met de KNVB meedenken over actuele ontwikkelingen in het voetbal. De HAN heeft hiervoor als eerste hogeschool een plek gekregen in het innovatiecentrum van de voetbalbond in Zeist. 'Onze ambitie als hogeschool is om het onderwijs zoveel mogelijk te laten plaatsvinden op plekken waar het echt gebeurt', zegt Sebastiaan Platvoet, teamleider Sport en Talent op de HAN.

Februari

Ergotherapierichtlijn QVS ontwikkeld door HAN Neurorevalidatie en Radboudumc

2 februari 2018 - Onlangs is de Ergotherapierichtlijn QVS (Q-koorts vermoeidheidssyndroom) ontwikkeld door dr. Edith Cup (Radboudumc) en dr. Ton Satink (Lectoraat Neurorevalidatie, HAN). De richtlijn is ontwikkeld in opdracht van de stichting Q-support (belangenbehartiging cliënten met Q-koorts en QVS) en Ergotherapie Nederland.

Scienceguide en ISO nomineren Bram Veenhuizen voor ‘Lector van het Jaar’

7 februari 2018 - Welke lector komt tot nieuwe leerroutes, stoomt studenten klaar voor de banen van morgen of werkt met bedrijven aan leven lang leren? Aansluiting op de arbeidsmarkt was voor het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en ScienceGuide de inzet voor de zoektocht naar een nieuwe 'Lector van het Jaar'. Een oproep via ScienceGuide leverde een kwalitatief zeer hoogwaardige reeks inzendingen op, waarvan er nu 3 genomineerd zijn. Een van de genomineerden is Bram Veenhuizen, lector HAN Automotive Research (voorheen Voertuigmechatronica). De andere genomineerden zijn Robert Jan de Boer (Hogeschool van Amsterdam) en Gerard Schouten (Fontys Hogeschool).

HAN Opleidingskunde werkt samen met afdeling KIOT van Koninklijke Landmacht

23 februari 2018 - De afdeling KIOT (Kennis Innovatie Opleiden en Trainen) van de Koninklijke Landmacht en HAN Opleidingskunde in Nijmegen zijn een samenwerkingsverband met elkaar aangegaan op het gebied van opleiden, een samenwerking waar beiden van profiteren. KIOT wil graag aansluiting blijven vinden bij de huidige ontwikkelingen omtrent opleiden en daarbij studenten en afgestudeerde enthousiasmeren voor Defensie. Daarnaast vindt de opleiding HAN Opleidingskunde zo aansluiting op de arbeidsmarkt voor huidige studenten en afgestudeerden.

Oud-HAN-student leeft al drie jaar afvalvrij

Je afval netjes scheiden, een boodschappentas en waterfles meenemen, waarschijnlijk doe je het zonder er over na te denken. Maar wil en kun je nog een stap verder gaan? Nila Patty (26) besloot drie jaar geleden het roer radicaal om te gooien en leeft sindsdien ‘zero waste’.

Oud HAN-student Nila Patty leeft al 3 jaar afvalvrij

Maart

Meer waterstoftoepassingen door Hydrova

9 maart 2018 - Hoe belangrijk wordt waterstof voor de energievoorziening van de toekomst? Met het project Hydrova doet de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) onderzoek naar waterstoftoepassingen en stimuleert het de toepassing van brandstofcelsystemen. ‘Door samen te werken met bedrijven in de regio kunnen we grote stappen zetten.’

Kan Tinybot Tessa helpen bij de zorg voor mensen met dementie?

23 maart 2018 - In 2040 zullen ruim een half miljoen Nederlanders lijden aan dementie. De zorg voor deze mensen hoeft niet alleen neer te komen op de schouders van hun familieleden en zorgverleners. Onderzoekers en studenten van de HAN onderzoeken in de Zorgalliantie samen met de Driestroom, BrabantZorg, Sterker sociaal werk en Pleyade of sociale robots kunnen helpen om ouderen met dementie langer thuis te laten wonen.

Gelders Praktijkleerhuis: een duurzaam netwerk voor de arbeidsmarkt van de toekomst

23 maart 2018 - Niemand kan voorspellen hoe de arbeidsmarkt er over 10 of 20 jaar uitziet. Toch is de invloed van technologische ontwikkelingen en de behoefte aan nieuwe kennis merkbaar. Werknemers en studenten moeten beter worden voorbereid op werk. Binnen het Gelders Praktijkleerhuis anticipeert de HAN, samen met bedrijven en overheden, op de arbeidsmarkt van de toekomst.

Sociale robot Tessa helpt demente ouderen in eigen woonomgeving.

April

HAN Sport en Bewegen doet mee aan “Thermo Tokyo: Beat the Heat”

5 april 2018- In de zomer van 2020 vinden de Olympische en Paralympische Spelen in Tokyo plaats. De temperatuur ligt dan boven de 30°C en de luchtvochtigheid is hoog. Deze omstandigheden zorgen voor verminderde sportprestaties en potentiële gezondheidsproblemen. Daarom doet HAN Sport en Bewegen mee aan een nieuw, door ZonMw gesubsidieerd project, genaamd "Thermo Tokyo: Beat the Heat".

HAN-lector Rob van der Sande leidt project Onderzoeksintegriteit Universities of Applied Sciences

17 april 2018 - De HAN is, in de persoon van lector Rob van der Sande, projectleider van het landelijk onderzoek ‘Research Integrity in the Dutch Universities of Applied Sciences (UAS-en)’. Het onderzoek brengt in kaart wat het beleid van de hogescholen is en waar ze tegenaan lopen op het gebied van wetenschappelijke integriteit.

HAN-onderzoeker Suzanne Haeyen wint posterprijs Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie

18 april 2018 - Dr. Suzanne Haeyen, HAN-docentonderzoeker Vaktherapie en beeldend therapeut, heeft op het Voorjaarscongres voor Psychiaters de posterprijs van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) gewonnen. Haar poster over een gerandomiseerde gecontroleerde trial (RCT) naar effecten van beeldende therapie is als beste gekozen uit de 66 gepresenteerde posters. Een geweldige erkenning voor haar innovatieve praktijkonderzoek!

Project ‘Slimme navigatie voor ingewikkelde plekken (SNIP)’ genomineerd

18 april 2018 - Met 'Slimme navigatie op ingewikkelde plekken' (SNIP) wil het HAN Centrum IT+Media - onder leiding van HAN-lector Thea van der Geest - de toegankelijkheid van publieke voorzieningen, gebouwen en ruimtes verbeteren voor mensen met een visuele beperking. Tijdens de Startup Delta Summit op 19 april in Arnhem maakt SNIP als genomineerde kans voor verdere uitwerking met aanzienlijke financiële steun van de provincie Gelderland.

SNIP: slimme navigatie op ingewikkelde plekken maakt publieke voorzingen toegankelijker voor iedereen.

Mei

HAN Onderzoekt kwaliteit van leven dagbesteding van zorgboerderijen

14 mei 2018 - Dries de Moor, hoofddocent HAN Social Work, is gestart met een promotieonderzoek naar opvattingen van deelnemers en begeleiders over kwaliteit van leven op de dagbesteding van zorgboerderijen. Als onderzoeker bij het Lectoraat Ethiek van Verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking heeft hij hiervoor een vierjarige promotiebeurs toegekend gekregen.

Global Partners in Education: docent in opleiding kijkt over de grens

6 mei 2018 - Voor de elfde keer komt het netwerk Global Partners in Education samen. Plaats van handeling dit jaar: de faculteit Educatie van de HAN in Nijmegen. 'Het is heel belangrijk dat je elkaar eens in de tijd echt ontmoet als je wilt dat dit soort samenwerkingen duurzaam blijft bestaan.' Het Global Partners in Education (GPE) is een samenwerkingsverband van universiteiten en lerarenopleiders van Japan tot Peru en van Polen tot de Verenigde Staten. Doel is om het mondiaal burgerschapsonderwijs verder te ontwikkelen en de uitwisseling van ideeën te bevorderen.

Juni

HAN onderzoekt gebruik technologie bij mensen met geheugenproblemen

15 juni 2018 - Op de HAN Campus in Arnhem is op 7 juni de aftrap gegeven voor een vierjarig onderzoek naar het gebruik van technologie in het dagelijks leven van mensen met geheugenproblemen. De HAN gaat het onderzoek samen met Attent Zorg en Behandeling in Arnhem, Rheden, Doesburg en Overbetuwe en met 18 lokale zorg- en welzijnspartners uitvoeren. De naam van dit praktijkgerichte actieonderzoek in Gelderland is ‘HANDIG’, de afkorting van ‘Hulp bij Alledaagse Noodzakelijke Dingen Is Gemakkelijk’.

CVA-thuisrevalidatie: beter thuisherstel na een beroerte

20 juni 2018 - Na een beroerte herstellen mensen steeds vaker thuis in plaats van in revalidatiecentra. Thuisrevalidatie verloopt echter niet altijd efficiënt. Praktijkprofessionals, onderzoekers en studenten van de HAN werken samen in een project om thuisrevalidatie na een beroerte te verbeteren.

HAN ontwikkelt handvatten signalering ouderenmishandeling in acute zorg

20 juni 2018 - Ouderenmishandeling komt vaker voor dan verwacht. Jaarlijks wordt extra aandacht gevraagd voor deze kwestie op 15 juni tijdens de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling. Onderzoekers van het HAN Lectoraat Acute Intensieve Zorg ontwikkelden samen met en voor professionals in de acute zorg praktische handvatten om ouderenmishandeling beter te leren signaleren.

Sivera Berben legt uit hoe de HAN de vraag uit de praktijk van de ambulancedienst en de spoedeisende hulp (SEH) heeft opgepakt.

Juli

Hoe je een krimpende regio mobiel houdt

11 juli 2018 - Regio’s waarvan het inwoneraantal krimpt, krijgen vaak te maken met problemen, waaronder de mobiliteit van kwetsbare groepen mensen. Problemen ontstaan bijvoorbeeld als ouderen verder moeten reizen voor voorzieningen met een steeds beperkter openbaar vervoer. Onderzoekers en studenten van de HAN ontwikkelden manieren om de regio in beweging te houden.

Gelderland meest ondernemende regio matcht goed met ambities HAN

12 juli 2018 - In 2019 mag Gelderland zich samen met Asturië (Spanje) en Thessalië (Griekenland) European Entrepreneurial Region van het jaar noemen. Provincie Gelderland heeft namelijk de award voor de meest ondernemende regio in de Europese Unie gewonnen. In Brussel wordt Gelderland gezien als een proeftuin voor de economie van de toekomst. De jury spreekt vol lof over het duurzame innovatieklimaat. De ambities van de HAN sluiten hier prima op aan. Hoe zien we innovatie en ondernemerschap terug bij de HAN?

Tijdens ‘Meet the Experts’ konden HAN studenten met een eigen onderneming vragen stellen aan experts.

Augustus

HAN-prijzen 2018: wie zijn de winnaars?

31 augustus 2018 - Traditiegetrouw zijn bij de start van het nieuwe studiejaar de winnaars bekendgemaakt van de HAN-prijzen in de categorieën: student, docent, ondersteuner en onderzoeker. Dit zijn de prijswinnaars van 2018, allen ware ambassadeurs van de HAN!

September

HAN experimenteert met 'slimme' laadpalen

6 september 2018 - De HAN stelt twee extra laadpalen voor elektrische voertuigen beschikbaar, als onderdeel van een onderzoeksproject. De apparatuur is verbonden met een lokaal smart grid en wordt gebruikt om algoritmes te testen.

Onderwijskunstenaar Sjef Drummen prikkelt op Educatie Collegetour

26 september 2018 - Sjef Drummen, oprichter van het Agora-onderwijs, was op dinsdagavond 25 september te gast bij de 1ste editie van Educatie Collegetour van het studiejaar 2018-2019. De onderwijskunstenaar werd bevraagd door studenten die bij de HAN opgeleid worden tot leraar. Drummen vertelde inspirerend over de verschillen tussen het reguliere onderwijs en het Agora-onderwijs. Drummen: 'De houdbaarheid van het huidige onderwijsmodel is echt voorbij, dat weet toch iedereen.'

Compilatie van de Educatie Collegetour met Sjef Brummen op 25 september 2018.

Oktober

Hogescholen sluiten aan bij nieuwe Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit

1 oktober 2018 - De nieuwe versie van de Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit is op 1 oktober ingegaan. De code bevat normen die onderzoekers van veel verschillende organisaties kunnen toepassen in de dagelijkse praktijk. De HAN anticipeerde op deze ontwikkeling door het instellen van een Ethische Adviescommissie Onderzoek om zo de bewustwording van ethische en juridische aspecten bij het doen van onderzoek te vergroten.

Topsporters tijdens studie verzekerd van optimale ondersteuning

1 oktober 2018 - Topsporters zijn tijdens hun studie verzekerd van optimale ondersteuning en maatwerkoplossingen. Dit staat beschreven in een hernieuwde samenwerkingsovereenkomst die op 27 september is ondertekend door HAN Sport en Bewegen, Sportcentrum Papendal, het Beekdal Lyceum – vmbo ’t Venster, Rijn IJssel en de Radboud Universiteit.

Euregionaal festival Nederlandse en Duitse dorpen KRAKE-project

25 oktober 2018 - Op 6 oktober vond in het kleine dorp Grieth am Rhein het Euregionale KRAKE Festival plaats. Grieth is één van de pilotdorpen van het Nederlands-Duitse INTERREG VA project KRAKE (Krachtige kernen, Starke Dörfer). KRAKE is gericht op leefbaarheid in kleine dorpen en het project loopt sinds 2016. Tijdens het dorpenfeest zijn de reeds opgedane ervaringen en opbrengsten gedeeld én gevierd met ruim 190 bezoekers: Nederlandse en Duitse dorpsbewoners, collega’s van de HAN, Hochschule Rhein Waal, Fachhochschule Münster en belangstellenden.

Hoe maak je als topsporter een goede studiekeuze? Deze checklist helpt je op weg!

November

Provinciale injectie nieuw testcentrum SPC voor slim en schoon produceren

1 november 2018 - Als onderdeel van ‘Smart Industry’ heeft de provincie Gelderland een startkapitaal van € 200.000 toegezegd aan een nieuw testcentrum voor slim en schoon produceren. HAN Automotive Research heeft dit idee ontwikkeld samen met een aantal bekende firma’s, zoals Hollander Techniek, DSM, Siemens, EDAG, Firestone, Qing, Vink, IRSA en vele anderen. De focus ligt op lichtgewicht componenten voor met name de automotive industrie.

Leren op DRONGO talenfestival: kern van samenwerking is taal

Taal is de kern van samenwerking. Juist omdat de HAN University of Applied Sciences voortdurend bezig is met de verbinding van onderwijs, onderzoek en de beroepspraktijk is taal voor HAN-studenten, medewerkers en partners heel belangrijk. Zeker in de huidige globaliserende wereld die zich kenmerkt door interprofessionele uitwisseling en digitalisering in alle beroepsgroepen. Vandaar dat de HAN er trots op is voor het eerst verbonden te zijn aan het DRONGO talenfestival.

Capabilities in Zorg en Welzijn: hoe vergroten kunst en technologie sociale kwaliteit?

20 november 2018 - Hoe kunnen kunst en technologie bijdragen aan het welzijn van mensen door de vergroting van hun 'capabilities'? Dit is de centrale onderzoeksvraag van het associate lectoraat dat onder de nieuwe naam 'Capabilities in Zorg en Welzijn' op 20 november een volgende periode van 4 jaar is gestart als onderdeel van het HAN Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit.

December

HAN-speldjes voor kampioenen van HAN Automotive Rally Team (HART)

6 december 2018 - Kijk het HART (HAN Automotive Rally Team) eens 'shinen'! Want eind oktober won het HART voor het eerst in haar 25-jarige geschiedenis het algemene Nederlandse Short Rally Kampioenschap! Een unieke teamprestatie met gedreven studenten HAN Automotive (proficiat!) die niet ongemerkt voorbij kon gaan. Daarom ontvingen de kampioenen op 6 december uit handen van instituutsdirecteur René Tönissen en het PR-team een speciale waardering: een HAN-speldje met oorkonde!

Jos Sanders: 'Tijd voor actie. Een onderzoek. In de praktijk!'

12 december 2018 - Op 24 januari 2019 wordt Jos Sanders door het College van Bestuur geïnstalleerd als lector Leren tijdens de Beroepsloopbaan. Het komt volgens Sanders maar niet tot de gewenste doorbraak in een leven lang ontwikkelen. 'Daar moet nú maar eens verandering in komen.'

Face the unexpected: terugblik op de 1e editie

19 december 2018 - In de week van ‘Face the unexpected’ zijn werkelijk prachtige gesprekken gevoerd tussen studenten, docenten, onderzoekers en ondersteuners van de HAN. Kwaliteit is er. Hoe zit het met kwantiteit? Is dit voor herhaling vatbaar?

Young Investigator Award voor HAN-onderzoeker sportvoeding

20 december 2018 - Dr. Kristin Jonvik, HAN-onderzoeker bij het Bijzonder Lectoraat Sport en Voeding, heeft op 20 december een Young Investigator Award gewonnen op het ISENC, een internationaal congres over sportvoeding. Haar onderzoek gaat over het effect van eiwit op uithoudingsvermogen bij duursporters.

Het HAN Automotive Rally Team is algemeen kampioen geworden in de Short Rally. Een bijzondere prestatie.