Samen met de student Samen afstuderen

Vierdejaars student Sport en Beweging Eline Hoefakker droomde er aan het begin van haar opleiding al over: werken in de topsport-evenementenbranche. Met dat beeld voor ogen kreeg ze uiteindelijk een stageplek bij TIG Sports en doet unieke ervaringen op. “Een goede stage is de beste springplank naar een baan”, benadrukt haar stagebegeleider Arnoud van de Ven. “Een baan zoek je niet na je studie maar tijdens je studie.”

Ieder zijn eigen droomstage

“Laatst realiseerde ik me dat ik het destijds al op papier heb gezet, het antwoord op de vraag: waar wil je over tien jaar werken? Toch wel geinig dat ik dat voor een deel al gerealiseerd heb door mijn huidige stage”, vertelt Eline. Toch ging Elines’ zoektocht naar een goede stage niet altijd over rozen. “Bij mijn derdejaars stage wilde ik mezelf een beetje in het diepe gooien. Omdat ik in de winter skileraar ben, wilde ik onderzoeken of een werkveldomgeving in de strandsport iets voor mij zou zijn. Dan zou ik een en ander kunnen combineren.”

Eline Hoefakker, vierdejaars student Sport en Beweging

Zand vegen

Eline vond een stageplek bij een bedrijf met strandsportmogelijkheden. Vanuit Oostenrijk verhuisde ze naar Amsterdam. “De periode die volgde was een fiasco, ik voelde me doodongelukkig. Op mijn kamertje in Amsterdam wachtte ik op een telefoontje of de golven hoog genoeg waren om les te geven. Of ze lieten me zand vegen of de naden van kapotte zwembroekjes stikken. Na overleg met mijn ouders en mijn stagebegeleider ben ik na een maand gestopt.”

Arnoud van de Ven, hoofddocent en stagebegeleider
“We investeren in werkgevers, dan mag je ook iets terugzien. Dus wat mij betreft krijgt iedere student zijn of haar eigen droomstage.”
Arnoud van de Ven
hoofddocent en stagebegeleider

Investeren in werkgevers

Arnoud van de Ven is hoofddocent bij de opleiding Sport en Beweging en tevens stagebegeleider van vierdejaars studenten, ook van Eline. “Gelukkig komt een ervaring als deze niet vaak voor”, zegt hij. “Het gros van onze studenten heeft een prima stageplek. Bij ons zoeken studenten die zelf uit en natuurlijk moet het aan specifieke eisen voldoen. Het is een van de taken van een stagebegeleider te reflecteren op de inhoud van de stage en op het handelen van de student. Doe je de dingen die je ook zou doen als je in dienst bent? Vegen of achter de kassa zitten hoort niet bij dit niveau. We investeren in werkgevers, dan mag je ook iets terugzien. Dus wat mij betreft krijgt iedere student zijn of haar eigen droomstage.”

Goede contacten met netwerk

Arnoud vertelt hoe stageplaatsen vaak voortkomen uit goede contacten met het netwerk, ontstaan omdat werkgevers specifieke vragen stellen aan docenten van de HAN. “Wij weten wat er leeft in het werkveld, doen onderzoek dat voor veel organisaties interessant is en kunnen vaak een goed aanbod doen. We ontwikkelden bijvoorbeeld een methodiek om de toegevoegde waarde van een evenement te onderzoeken, bijvoorbeeld vanwege een subsidieaanvraag. Als zo’n onderzoek een paar keer goed is gegaan, kunnen studenten dit onder begeleiding overnemen. Inderdaad, onderzoek speelt een belangrijke rol binnen onze opleiding.”

Invictus Games en Olympic Festival

Ook TIG Sports, de huidige stageplek van Eline, is een contact van de HAN, al vond zij zelf deze stageplek. Eline: “TIG Sports is een van de grootste sportmarketingbureaus in Nederland. Zij blinken uit in het organiseren van internationale sportevenementen. Dat leek me destijds helemaal je van het. Ik zou in het vierde jaar eerst naar Noorwegen gaan voor mijn minor, maar wilde vóór die tijd mijn stage bij TIG Sports al geregeld hebben. Ik belde, ging langs, solliciteerde en werd aangenomen.” TIG Sports organiseert onder andere de KLM Open maar ook de Formule 1. Eline werd onder andere ingepland voor het meewerken aan de organisatie van de Invictus Games - een initiatief van Prince Harry , een internationaal sportevenement voor militairen met een fysieke of mentale handicap. Helaas werd het evenement afgelast vanwege het coronavirus. Eline: “Bij deze games gaat het niet om het veroveren van de eerste plaats maar om het leveren van een prestatie. Mis je een paar ledematen, dan wordt er net zo hard voor je geklapt. Het is echt een spectaculair feel good-evenement. Het is nu verplaatst naar volgend jaar, maar het hangt van de faciliteiten en middelen af of dat gaat lukken.”

Stage als springplank

Arnoud vreesde even dat alle stages vanwege corona moesten stoppen, maar gelukkig gaan negen van de tien door. Niet om een evenement te organiseren, maar om andere opdrachten te doen. Bijvoorbeeld op het gebied van samenwerking, sponsoring of ontwikkeling van nieuwe evenementen. “De kick om het evenement waar je aan werkte echt mee te beleven ontbreekt natuurlijk. Heel sneu, want je stage is het schitterende slotakkoord van je studie en de springplank naar je baan. Een baan zoeken, dat doe je niet na je studie maar tijdens je studie, zeg ik altijd. Studenten moeten we vaak over hun netwerkangst heen helpen. Dus, ga maar netwerken en koffiedrinken op de plek waar je graag wilt werken. Dat werkt echt. Of de studenten dat ook echt doen volg ik met belangstelling.”

Scriptie

Voor Eline is haar eindscriptie de laatste grote prestatie voordat zij afstudeert. “Hou je vast”, zegt ze. ‘Ik doe onderzoek naar de succesfactoren binnen de Hongaarse financieringsstructuren bij internationale sportevenementen. Ik neem daarvoor interviews af bij Nederlandse en Hongaarse sportbonden. Dat combineer ik met de ‘harde’ cijfers.” Ingewikkeld? Arnoud: ‘”Wanneer je een onderwerp als dit moeilijk benadert, dan wordt het ook moeilijk. Zoals Eline het nu aanpakt, is het goed te doen. Maar natuurlijk is het spannend om over de grens heen te kijken. Ik ken toevallig die aardige Hongaarse mevrouw die zij moet benaderen, maar Eline heeft alleen een naam en een nummer, weet niet wat ze kan verwachten. Ga er maar aan staan. Maar daar leer je weer veel van!”

Onderwijs op afstand #covid19

HAN Studiesucces heeft een groot deel van haar trainingen voor studenten online gezet. Ook heeft ze kennisclips gemaakt met tips over thuis (af)studeren, die je elk moment kunt bekijken. HAN Studiesucces is een ondersteunend netwerk, dat zich via gespecialiseerde studentbegeleiding richt op het verminderen en voorkomen van studievertraging en studie-uitval.